Křen
k zimě tak nějak patří, je zajímavé ho dát do polévky…
Cibulovo-rajčatová polévka s křenem
5 porcí
doba přípravy 45 minut
Budeme
potřebovat:
6 středních cibulí
2 menší brambory
400 g drcených rajčat
1 mrkev
1 malý křen
8 pl olivového oleje
1 pl hnědého cukru
1 pl zeleninového bujonu
3 malé bobkové listy
3 kuličky nového koření
1 čl tymiánu
mořská sůl
petrželka
Návod:
- Cibuli nakrájíme na
tenké měsíčky, vsypeme na rozehřátý olej a restujeme, dokud není cibule
pěkně hnědá a nezačne karamelizovat. Ke konci přidáme cukr, tymián a opět
krátce orestujeme. 2/3 cibule dáme
zvlášť do misky na dokončení polévky.
- Zalijeme 2 l vody, přidáme na kostky nakrájený
brambor, mrkev, nové koření, bobkový list a polévkové koření. Polévku přivedeme
k varu a vaříme, dokud brambory nezměknou.
- Dále přidáme 2/3 rajčat
a opět zlehka povaříme. Z polévky vyjmeme koření a důkladně
rozmixujeme. (Dle potřeby můžeme
mírně naředit, polévka by neměla být příliš hustá.)
- Do polévky přidáme zbytek
rajčat, osmaženou cibuli a nastrouhaný křen.
- Dochutíme dle potřeby
solí, cukrem nebo octem. (Může být
také sójová omáčka.)
- Nakonec na talíři
posypeme nasekanou petrželkou. (Můžeme
zjemnit smetanou.)
Žádné komentáře:
Okomentovat