neděle 1. března 2015


Křen k zimě tak nějak patří, je zajímavé ho dát do polévky…

Cibulovo-rajčatová polévka s křenem


5 porcí
doba přípravy 45 minut

Budeme potřebovat:
6 středních cibulí
2 menší brambory
400 g drcených rajčat
1 mrkev
1 malý křen
8 pl olivového oleje
1 pl hnědého cukru
1 pl zeleninového bujonu
3 malé bobkové listy
3 kuličky nového koření
1 čl tymiánu
mořská sůl
petrželka

Návod:
  1. Cibuli nakrájíme na tenké měsíčky, vsypeme na rozehřátý olej a restujeme, dokud není cibule pěkně hnědá a nezačne karamelizovat. Ke konci přidáme cukr, tymián a opět krátce orestujeme.  2/3 cibule dáme zvlášť do misky na dokončení polévky.
  2.  Zalijeme 2 l vody, přidáme na kostky nakrájený brambor, mrkev, nové koření, bobkový list a polévkové koření. Polévku přivedeme k varu a vaříme, dokud brambory nezměknou.
  3. Dále přidáme 2/3 rajčat a opět zlehka povaříme. Z polévky vyjmeme koření a důkladně rozmixujeme. (Dle potřeby můžeme mírně naředit, polévka by neměla být příliš hustá.)
  4. Do polévky přidáme zbytek rajčat, osmaženou cibuli a nastrouhaný křen.
  5. Dochutíme dle potřeby solí, cukrem nebo octem. (Může být také sójová omáčka.)
  6. Nakonec na talíři posypeme nasekanou petrželkou. (Můžeme zjemnit smetanou.)








Žádné komentáře:

Okomentovat