Išlské dortíčky
s avokádovým krémem a pistáciemi
Tak, Vánoce jsou opět za dveřmi a já jsem se dal do pečení
cukroví, tentokrát bez palmáče! Každopádně tento druh bude potřebovat několik
rad a doporučení. Toto těsto se docela drolí a práce s ním nebude žádný
med. Doporučuji těsto válet pozvolna, jakmile se začne drolit, dlaněmi utlačit
do sebe a spojit. Těsto se musí občas moučit. Jakmile máme požadovanou
tloušťku, vykrajujeme kolečka, která podebíráme tenkým nožem a přenášíme na
plech s pečícím papírem. Také si nejsem jistý trvanlivostí krému, to budu
také nyní testovat, ale doporučil bych plnit těsně před Vánoci, aby dortíčky co
nejdéle vydržely.
Na
25 kusů budeme potřebovat:
Těsto:
150 g pšeničné mouky
hladké
150 g pšeničné mouky
celozrnné
150 g kokosového tuku
1 avokádo
80 g třtinového cukru
80 g mletých ořechů
3 pl hrašky vanilkové (může
být i na dohušťování)
8 pl vody
1 pl karobového prášku (může
být kakao)
1 čl citrónové kůry
Krém:
1 avokádo
2 pl rumu (amareto)
2 pl rozpuštěného
kokosového tuku
40 g vlašských ořechů
1 čl třtinového cukru
2 pl meruňkové marmelády
1 pl citronové šťávy
Krému nám trocha zbude,
můžeme namazat třeba na vánočku.
Zdobení:
100 g čokolády
2 pl kokosového tuku
Hrst loupaných pistácií
Návod:
- Mouku
prosejeme do mísy, přidáme hrašku, umletý cukr, rozmačkané avokádo,
ořechy, karob, kůru, rozpuštěný tuk, vodu a vypracujeme těsto. Vložíme na
25 minut do lednice.
- Vyválíme
a vykrajujeme kolečka, která pečeme v troubě předem vyhřáté na 170°C
dokud nezačnou hnědnout, asi 8 – 10 minut. Trochu dojdou na plechu po
vytažení. Necháme důkladně vychladnout.
- Všechny
ingredience na krém vložíme do mixéru a umixujme do jemna.
- Kolečka
slepíme krémem, povrch potřeme rozpuštěnou čokoládou. Před ztuhnutím
v lednici posypeme nasekanými pistáciemi.
Žádné komentáře:
Okomentovat