pátek 20. února 2015


Tento recept bych označil jako typicky české skromné vesnické jídlo. 
Pár obyčejných ingrediencí vytváří souhru výtečného bezlepkového pokrmu.

Pohanka s kysaným zelím,
houbami a tofu

5 porcí
doba přípravy 50 minut

Budeme potřebovat:
400 g pohanky
2 cibule
2 menší brambory
500 g kysaného zelí
1 uzené tofu
hrst sušených hub
1 pl wurzl
1-2 čl hnědého cukru
1 čl kmínu
3 malé bobkové lístky
4 pl olej

Návod:
1.       Houby dáme do misky, zalijeme 3 dcl vroucí vody a necháme změknout.
2.       Pohanku propláchneme, zalijeme 2 násobným množstvím vody, přivedeme k varu a vaříme asi 10 minut. Přikryjeme pokličkou a necháme pod pokličkou dojít.
3.       Cibuli oloupeme, nakrájíme na hrubší kostky, vložíme na rozpálený olej a osmahneme do růžova.  Přidáme kmín, který také krátce zasmažíme.  Vsypeme houby včetně vody (můžeme je zlehka nasekat), přidáme na kostky nakrájené brambory, bobkový list a dusíme, dokud brambory nezačnou měknout.
4.       Dále vsypeme nasekané kysané zelí, wurzl  a pokud je třeba, trochu vody. Dusíme dalších 10 minut. (Zelí můžeme propláchnout - někdy bývá příliš kyselé - nemusíme potom použít cukr.)
5.       Přidáme na malé kostky nakrájené tofu, dochutíme cukrem (můžeme použít také sójovou omáčku) a opět chvíli podusíme.

6.       Nakonec vsypeme uvařenou pohanku a důkladně zamícháme.


2 komentáře:

  1. Takové kombinace - typické české skromné vesnické mám nejraději, děkuji za inspiraci, uvítala bych více takových receptů, vypadá to skvěle. A ještě ke všemu je pohanka má oblíbená příloha :)

    OdpovědětVymazat
  2. Budu se snažit, aby se pohanka nebo podobný skromný recept ještě na blogu objevil....díky P.K

    OdpovědětVymazat