Tento recept bych označil
jako typicky české skromné vesnické jídlo.
Pár obyčejných ingrediencí vytváří
souhru výtečného bezlepkového pokrmu.
Pohanka
s kysaným zelím,
houbami
a tofu
5
porcí
doba
přípravy 50 minut
Budeme
potřebovat:
400 g pohanky
2 cibule
2 menší brambory
500 g kysaného zelí
1 uzené tofu
hrst sušených hub
1 pl wurzl
1-2 čl hnědého cukru
1 čl kmínu
3 malé bobkové lístky
4 pl olej
Návod:
1.
Houby dáme do misky, zalijeme 3 dcl
vroucí vody a necháme změknout.
2.
Pohanku propláchneme, zalijeme 2
násobným množstvím vody, přivedeme k varu a vaříme asi 10 minut.
Přikryjeme pokličkou a necháme pod pokličkou dojít.
3.
Cibuli oloupeme, nakrájíme na
hrubší kostky, vložíme na rozpálený olej a osmahneme do růžova. Přidáme kmín, který také krátce
zasmažíme. Vsypeme houby včetně vody (můžeme je zlehka nasekat), přidáme na
kostky nakrájené brambory, bobkový list a dusíme, dokud brambory nezačnou
měknout.
4.
Dále vsypeme nasekané kysané zelí,
wurzl a pokud je třeba, trochu vody. Dusíme
dalších 10 minut. (Zelí můžeme
propláchnout - někdy bývá příliš kyselé - nemusíme potom použít cukr.)
5.
Přidáme na malé kostky nakrájené
tofu, dochutíme cukrem (můžeme použít
také sójovou omáčku) a opět chvíli podusíme.
6.
Nakonec vsypeme uvařenou pohanku
a důkladně zamícháme.
Takové kombinace - typické české skromné vesnické mám nejraději, děkuji za inspiraci, uvítala bych více takových receptů, vypadá to skvěle. A ještě ke všemu je pohanka má oblíbená příloha :)
OdpovědětVymazatBudu se snažit, aby se pohanka nebo podobný skromný recept ještě na blogu objevil....díky P.K
OdpovědětVymazat