Jsem fanoušek sušených
fíků, přemýšlel jsem proto, že bych udělal nějaké to cukroví a tuto surovinu
zde zakomponoval. Vyšly z toho ,,punčové´´ řezy z ječných vloček s chia
semínky, plněné fíkovým chutney s pomerančovou šťávou a čajem Rooibos.
Vánoční pomerančové Rooibos řezy
se
sušenými fíky a vanilkou
Budeme
potřebovat:
Těsto:
120g ječných vloček/můžou být i jiné/
20g třtinového cukru
2pl javorového sirupu/nebo 1pl melasa/
90g kokosového tuku
4pl silného čaje Rooibos
1pl chia semínek
2čl pomerančové kůry
1čl perníkového koření
1čl sody
špetka soli
Náplň
150g sušených fíků
zbytek uvařeného čaje Rooibos
2pl strouhaného kokosu
1dcl pomerančové šťávy
1čl vanilky pravé
špetka soli
Návod:
1.
Nejdříve si uděláme silný čaj, 1pl lžíci
čaje vložíme do hrnku, zalijeme vroucí vodou do ¾ a necháme 15minut luhovat. Z hotového
čaje odebereme 4pl lžíce do kterého nasypeme chia semínka a necháme nabobtnat.
2.
V mixéru umeleme vločky na hrubší
mouku, vsypeme do větší mísy, přidáme cukr, koření, vanilku, sodu, čaj se
semínky, sirup, kůru a povolený tuk. Vypracujeme těsto, které zabalíme do folie
a necháme v lednici nejméně 1/2hodiny ztuhnout.
3.
Fíky nakrájíme na menší kousky, vložíme
do malého hrnce, přidáme čaj, šťávu z pomeranče, vanilku, sůl a přivedeme
k varu. Vaříme asi 10 minut, dokud se fíky nerozvaří. Dle potřeby
podléváme pomerančovou šťávou nebo vodou. Můžeme mírně rozmixovat. Necháme
stranou vychladnout. Dle potřeby naředíme znovu pomerančovou šťávou, chladnutím
to více ztuhne, naředěním se bude lépe roztírat. /při zapékaní ve formě, musí
být náplň řidší viz tip/
4.
Těsto vyjmeme z lednice, rozdělíme
na 1/2 na pečící papír, překryjeme druhým pečícím papírem a vyválíme tenkou
placku, Vyřízneme v tvaru obdélníku, náplň dáme doprostřed, obě strany
přeložíme na střed a opatrně slepíme.
Kraje zamáčkneme vidličkou, aby náplň nevytékala. Obrátíme a položíme na
plech s pečícím papírem/ s těstem se musí pracovat rychle,
rozpouštěním se s ním hůře pracuje, taktéž nemůže být příliš tuhé.
5.
Pečeme v předem na 170°c vyhřáté
troubě 20 minut. Necháme důkladně vychladnout v lednici a nakrájíme na
libovolné kousky.
Tip:
Těsto vyválejte, a vložte do formy na muffiny vyložené pečícím
papírem, naplňte stejnou směsí akorát Rooibos
nahraďte silným čaje Earl grey, vytvoříte
tak chuť podobnou jako je vánoční punč. Do směsi také přidejte o 1dcl pom. kůry
více. Pečeme také 20minut, ke konci posypeme mandlovými plátky.
Žádné komentáře:
Okomentovat