Každý rok dostanu od mámy sklenici nasušených hub:
V teplé kuchyni je používám všemožně.
Pokrm, ve kterém
nesmí chybět tato směs babek a praváků, je bezpochyby tradiční jihočeský recept
na tuto polévku:
Tofu smetanová kulajda
právě tofu zde nahrazuje již tradiční vejce…
5 porcí
Doba přípravy 50 minut
Budeme potřebovat
1 cibule
2 brambory
250 ml sojové smetany
2 hrstky sušených lesních hub
svazek čerstvého kopru
3 pl jablečného octa
1 pl třtinového cukru
1 čl drceného kmínu
150 g tofu natural /lze použít i lehce
uzené/
Divoké koření:
2 malé bobkové lístky
3 kuličky nového koření
1 čl pepře
1 pl mořské soli
1 kostka rostlinného bujónu
5 pl řepkového oleje /můžeme namíchat
s margarínem/
3 pl
celozrnné mouky /může být i bílá/
Návod:
- Houby zalijeme asi 3 dcl horké vody a necháme
v misce krátce namočené.
- Najemno nakrájenou cibulku osmahneme na oleji do růžova,
přidáme mouku, kmín a opět zlehka osmažíme. Zalijeme asi 1 l vody, přidáme houby i
s vodou, divoké koření, na kostky nakrájené brambory, bujon a
přivedeme k varu.
3.
Jakmile brambory začnou měknout, dochutíme octem a
cukrem. Měli bychom docílit sladkokyselé chuti. (Na vylepšení chuti někdy
používám sójovou omáčku, jen pozor - polévka pak bude spíše hnědá.)
4.
Přidáme v ruce rozmělněné tofu a krátce provaříme.
Nakonec vlijeme smetanu a vsypeme nasekaný kopr. Pokud je třeba, můžeme mírně
naředit vodou nebo opět dohustit moukou rozmíchanou ve studené vodě.
Tipy:
- Tento recept nejdříve vznikl na ovesném mléce
s ovesnou smetanou, lze vyzkoušet také tuto kombinaci.
- Místo cukru můžeme použít obilné slady nebo sirupy.
- Když bude polévka řídká, opět dohustíme moukou
rozmíchanou ve studené vodě.
Žádné komentáře:
Okomentovat