Taková jídla
velice rád vařím, plnohodnotně zastoupí hlavní chod. Sami budete překvapeni
kombinací jáhel s luštěninou a zeleninkou.
Arabské jáhly
s květákem a
čočkou
5porcí
doba přípravy: 50 minut
Budeme potřebovat:
2 větší cibule
½ menšího květáku
1 větší mrkev
250 g jáhel
120 g zelené čočky
2 čl hnědého hořčičného semínka
4 pl řepkového oleje
1 pl kari koření
2 stroužky česneku
1 čl mořské soli
1 pl omáčky tamari
jarní cibulka nebo koriandr
Návod:
1.
Jáhly
důkladně propláchneme horkou vodou, zalijeme 2 a 1/2 násobným množstvím vody a
přivedeme k varu. Ztlumíme na polovinu a na mírném stupni vaříme 10 - 12
minut. Přikryjeme pokličkou a necháme stranou dojít. Občas odklopíme a zlehka
promícháme vidličkou, jáhly by měly být pěkně sypké.
2.
Čočku
vložíme do malého kastrůlku, propláchneme, přivedeme k varu a vaříme asi
15 minut. Když začne měknout, odstavíme a necháme v horké vodě dojít.
Pokud by byla už dost měkká, vodu slijeme a kastrůlek s čočkou přikryjeme
pokličkou.
3.
Do
rozehřátého oleje dáme hořčičné semínko a necháme asi minutu popraskat. Přidáme
nahrubo nakrájenou cibuli a zasmahneme dozlatova. Posupně přidáváme rozetřený
česnek, koření a vždy krátce orestujeme. Zalijeme asi ¾ l vody, vložíme mrkev a
přivedeme k varu. Po 10 minutách přidáme malé růžičky květáku, sůl,
polévkové koření a vaříme znovu asi 10 minut. Do směsi během varu můžeme přidat
část nakrájené cibulky.
4.
Celé odstavíme z plotny, vsypeme čočku,
jáhly a důkladně promícháme.
5.
Servírujeme
posypané cibulkou nebo čerstvým koriandrem.
Tipy:
- chceme-li pikantnější verzi, s česnekem
přidáme orestovat jednu chilli papričku
- během vaření sledujeme, aby v hrnci bylo
dost omáčky - po vsypání jáhel a čočky vytvoříme dobré a hlavně šťavnaté jídlo
- nakonec můžeme část omáčky slít a nahradit
kokosovým mlékem
- zároveň s mrkví můžeme přidat na kostky
nakrájený brambor
Žádné komentáře:
Okomentovat