středa 7. ledna 2015



Taková jídla velice rád vařím, plnohodnotně zastoupí hlavní chod. Sami budete překvapeni kombinací jáhel s luštěninou a zeleninkou. 

Arabské jáhly
s květákem a čočkou



5porcí
doba přípravy: 50 minut

Budeme potřebovat:
2 větší cibule
½ menšího květáku
1 větší mrkev
250 g jáhel
120 g zelené čočky
2 čl hnědého hořčičného semínka
4 pl řepkového oleje
1 pl kari koření
2 stroužky česneku
1 čl mořské soli
1 pl omáčky tamari
jarní cibulka nebo koriandr

Návod:
1.     Jáhly důkladně propláchneme horkou vodou, zalijeme 2 a 1/2 násobným množstvím vody a přivedeme k varu. Ztlumíme na polovinu a na mírném stupni vaříme 10 - 12 minut. Přikryjeme pokličkou a necháme stranou dojít. Občas odklopíme a zlehka promícháme vidličkou, jáhly by měly být pěkně sypké.
2.     Čočku vložíme do malého kastrůlku, propláchneme, přivedeme k varu a vaříme asi 15 minut. Když začne měknout, odstavíme a necháme v horké vodě dojít. Pokud by byla už dost měkká, vodu slijeme a kastrůlek s čočkou přikryjeme pokličkou.
3.     Do rozehřátého oleje dáme hořčičné semínko a necháme asi minutu popraskat. Přidáme nahrubo nakrájenou cibuli a zasmahneme dozlatova. Posupně přidáváme rozetřený česnek, koření a vždy krátce orestujeme. Zalijeme asi ¾ l vody, vložíme mrkev a přivedeme k varu. Po 10 minutách přidáme malé růžičky květáku, sůl, polévkové koření a vaříme znovu asi 10 minut. Do směsi během varu můžeme přidat část nakrájené cibulky.
4.      Celé odstavíme z plotny, vsypeme čočku, jáhly a důkladně promícháme.
5.     Servírujeme posypané cibulkou nebo čerstvým koriandrem.

Tipy:
- chceme-li pikantnější verzi, s česnekem přidáme orestovat jednu chilli papričku
- během vaření sledujeme, aby v hrnci bylo dost omáčky - po vsypání jáhel a čočky vytvoříme dobré a hlavně šťavnaté jídlo
- nakonec můžeme část omáčky slít a nahradit kokosovým mlékem
- zároveň s mrkví můžeme přidat na kostky nakrájený brambor






Žádné komentáře:

Okomentovat