Paprikové lusky plněné tempehem
s rajskou omáčkou
6-8porcíKdyž se láme srpen a
září, všimnete si v obchodech
krásných žlutých
paprik, které jsou na trhu v nejlepší
kvalitě a hlavně za
přijatelnou cenu. Každý z nás jistě
jedl tento pokrm ať už
doma od svých maminek, babiček
či kuchařek ve
školních jídelnách. Tento pokrm má rád
skoro každý a pro vaše
děti bude lahodnou pochoutkou,
kterou si zamilují.
Plněné papriky
8ks středních slovenských paprik
400g
basmati rýže bílé
1ks
uzeného tempehu
1ks
větší mrkve
1ks
větší cibule
1stroužek
česneku
1čl
wurzlu
1pl
majoránky
1čl
kurkumy
Návod:
Papriky
opláchneme a zbavíme jadřinců. Vrchní odkrojenou část ponecháme na uzavření
papriky po naplnění. Rýži propláchneme, zalijeme 2,5 násobným množstvím vody,
přivedeme k varu, stáhneme na ½ a pozvolna vaříme cca ½ hodiny. Jakmile je rýže
téměř měkká, odstavíme z plotny a necháme pod pokličkou dojít. Rýži potom
necháme zchladit stranou a občas ji promícháme, abychom tento proces urychlili.
Do větší mísy nastrouháme tempeh, přidáme koření a zlehka rozsekáme robotem.
Cibuli nakrájíme a osmahneme na pánvi. Ke konci přidáme nahrubo nastrouhanou
mrkev a ještě krátce podusíme. Vše vmícháme do směsi, zamícháme a můžeme plnit.
Papriky klademe na větší pekáč, podlijeme trochou vody. Přikryté pečeme na 170º asi 20 minut.
Odklopíme víko a dopečeme dalších 10 minut, až papriky mírně zhnědnou.
Rajská omáčka
2
střední cibule
2
střední mrkve a petržele
1ks
malého celeru
pár
listů bobkového listu
pár
kuliček nového koření
pár
kuliček celého pepře
1ks
celé skořice
svazek
čerstvé bazalky
1-3
polévkové lžíce jablečného octa
třtinový
cukr hnědý
500g
rajčatového pyré
2-4
polévkové lžíce wurzlu
1dcl
olivového oleje
Návod:
Očištěnou
a na plátky nakrájenou kořenovou zeleninu vložíme do rozehřátého oleje a
smažíme 10 – 15 minut na vysokém ohni. Do dalšího hrnce vložíme všechno koření
které zalijeme studenou vodou, přivedeme k varu a posléze na mírném ohni
provaříme dalších 15 minut. Do hrnce se zeleninou vložíme nahrubo nakrájenou
cibuli a smažíme téměř do hněda (tuto směs mícháme s delšími intervaly, aby
začala samovolně karamelizovat). Potom zasypeme cukrem a za častého míchání
necháme cukr zkaramelizovat. Zalijeme octem a opět mírně podusíme. Přidáme
rajčatové pyré, přeléváme přecezeným vývarem z koření, wurzlu a dolejeme do
povrchu většího hrnce (1,5l). Vše přivedeme k varu a na mírném ohni provaříme
cca 30 minut. Odstavíme z plotny, dochutíme do sladko-kysela, vložíme čerstvou
bazalku a důkladně rozmixujeme ručním mixerem. Dle potřeby naředíme vlažnou
vodou. Opět ochutnáme a doladíme patřičnou chuť.
Rady a tipy
Do
omáčky můžeme přidat pár čerstvých sezonních rajčat pro zlepšení chuti.
Jako
přílohu bych doporučil celozrnné těstoviny či celozrnný knedlík.
Žádné komentáře:
Okomentovat