Biryani
Pokrm původem z Iránu,
který se vaří ze směsi zeleniny, rýže, rozinek a směsi nasládlého koření. Tato bezmasá varianta je mírně vzdálená od originálu, ale i tak bude přiblížením
této exotické kuchyně.
4-5 porcí
doba přípravy 50 minut
Budeme potřebovat:
400g rýže
basmati bílé
1ks mrkve
½ malého květáku
150g zelených
fazolek
1ks červené
papriky na kostky
1 hrnek
namočených rozinek
1pl mleté skořice
(může být celá)
1pl kurkumy
1čl čerstvého
zázvoru
5 bobkových
lístků
hrst plátků
mandlí
čerstvý koriandr
mořskou sůl
Návod
1. Propláchnutou rýži zalijeme 2 a ½ násobným množstvím
vody, přivedeme k varu a vaříme na mírném ohni asi 30 minut. Nakonec
odstavíme a necháme dojít pod pokličkou.
2. Nahrubo nakrájenou cibuli vložíme do pánve s rozehřátým olejem a
krátce osmahneme. Přidáme nastrouhaný zázvor a opět osmahneme. Dále přisypeme
koření s bobkovým listem a opět krátce opražíme. Zalijeme vodou, osolíme a
přivedeme k varu.
3. Vložíme na kostky nakrájenou mrkev a podusíme 10 minut. Přidáme květák,
papriku, rozinky a opět krátce podusíme.
Nakonec přidáme fazolky a vaříme dalších 5 minut.
4. Opět osolíme dle vlastní chuti, přisypeme uvařenou rýži a důkladně
zamícháme.
5. Na talíři posypme mandlemi a nasekaným koriandrem.
Můžeme použít libovolnou variaci zeleniny, kterou
máme k dispozici nebo můžeme přidat do omáčky drcená rajčata. Pro
zpestření také můžeme přisypat strouhaný kokos.
Žádné komentáře:
Okomentovat