Cuketová
polévka
s čerstvou mátou
Osvěžující cuketový krém s mátou.
4 porce
doba přípravy 50 minut
Budeme
potřebovat
4ks menších cuket
2ks větší brambor
2 stonky řapíkatého celeru
3čl soli nebo polévkové směsi
olivový olej
malý svazek máty
Návod
1.
Cukety omyjeme, odkrojíme kraje, podélně
rozpůlíme. Dáme na menší plech,osolíme, polijeme olejem a vložíme do trouby předem
vyhřáté na 170°. Pečeme 15-20 minut do zhnědnutí.
2. Cibuli osmahneme v hrnci na oleji do
hněda. Zalijeme vodou (2l), vložíme brambory, celer, sůl a vaříme do změknutí.
3. Do hrnce vložíme cukety (jednu
nakrájíme na kostičky a dáme stranou), většinu máty a vše důkladně rozmixjeme
v jemný krém. Opět dochutíme a přidáme nakrájenou cuketu.
4. Dle potřeby můžeme přidat najemno
nasekanou mátu. Podáváme s čersvým pečivem nebo krutony. Polévku také
můžeme zjemnit sójovou smetanou nebo dochutit citronem a cukrem.
Cuketa:
nebo také
cukína - dva různé názvy pro zeleninu původně
vyšlechtěnou v Itálii. V gastronomii má mnohostranné využití. Většinou je
sklízena v půli sezony, kdy je její konzistence pevnější a nepodléhá tak
rychlému rozvaření. Cuketa je oblíbená jak pro svou stravitelnost, tak i pro
lehkost a je tedy možno ji použít při jakékoliv dietě. Obsahuje vysoké procento
kyseliny listové, karoten, draslík, mangan a spoustu dalších zdraví prospěšných
prvků a vitamínů.
Žádné komentáře:
Okomentovat