Gulášek
z hlívy ústřičné
s celozrnným
knedlíkem
Gulášek, který určitě osloví každého jedlíka tohoto
českého pokrmu v jeho vegetariánské verzi. Přílohu bude tvořit velice
chutný celozrnný knedlík, který je bez živočišných surovin, a proto bude velice
dobrým obědem i na stole vegana.
doba přípravy 70 minut
Budeme
potřebovat:
800g hlívy ústřičné
1ks červené papriky
1ks žluté papriky
3ks cibule
2 stroužky česneku
1čl drceného kmínu
2-3pl mleté sladké papriky
2pl kukuřičného škrobu
1dcl slunečnicového oleje
1-2pl polévkového koření
majoránka
2l vody
Návod
Hlívu řádně opereme, odkrojíme stonky a
nakrájíme na větší proužky o pruměru asi 2cm.
Oloupanou cibuli nakrájíme najemno a
smažíme v oleji do hněda, přidáme česnek s kmínem a smažíme dalších 5 minut.
Přidáme mletou papriku, zprudka osmahneme a ihned zalejeme vodou, aby
nezhořkla. Přidáme hlívu a dusíme asi 40 minut, dokud hlíva nezměkne. Zahustíme
předem připraveným kukuřičným škrobem rozmíchaným ve vlažné vodě, opět
dochutíme dle chuti a přidáme majoránku.
Hlíva ústřičná
Hlíva působí především protizánětlivě v našem těle a tím napomáhá bojovat se spoustou zdravotních problémů. Snižuje hladinu cholesterolu i cukru v krvi a napomáhá při tvorbě červených krvinek. Proto je velice dobrou variantou při léčbě cukrovky nebo srdečních onemocnění. Zvyšuje regeneraci buněk a tím zpomaluje stárnutí organismu. Obsahuje velké množství vitamínů, jako jsou B, D,C, K a řadu dalších.
Celozrnné
houskové knedlíky
Budeme
potřebovat:
250g špaldové celozrnné mouky
250g pšeničné mouky polohrubé
1/2 kostky droždí
250ml sójového mléka
2ks celozrnné housky (starší)
špetka cukru a soli
Návod
Droždí rozdrolíme do teplého mléka, přidáme cukr a
necháme asi 20 minut na teplém místě vykynout.
Do větší mísy nasypeme mouku, sůl a přilijeme vykynutý kvásek.
Vypracujeme těsto a během míchaní přidáváme průběžně na kostky nakrájenou
housku. Jakmile je těsto řádně zpracované, jemně pomoučíme a necháme
v teple dále kynout přibližně 40 minut. Jakmile těsto dostatečně naroste,
rozpůlíme a vypracujeme 2 knedlíky, které necháme opět asi 10 minut kynout.
Vkládáme do vroucí osolené vody a vaříme asi 20 minut. Po vyjmutí z vody
propícháme vidličkou a můžeme podávat.
Tipy a
rady:
Pro ostřejší chuť guláše můžeme použít pálivou papriku
nebo během vaření přidat mletý pepř.
Žádné komentáře:
Okomentovat