Polentová pizza
Tato
bezlepková varianta známé italské speciality mě nejvíce zaujala svou skvělou
chutí a vydatností. Doporučuji ji i ve studené formě jako dobrou a vydatnou
svačinku. Připravíme ji z kukuřičné mouky, pečené středozemní zeleniny a
doplníme bylinkovou rajčatovou omáčkou. Nakonec zapečeme s taveným sojovým
sýrem.
Potřebné suroviny:
Na těsto
· 2 hrnky instantní polenty
· voda
· 2 hrnky sojového mléka
· čerstvá bazalka
· sůl
Na potření
· 400g drcených rajčat
· česnek
· provensálské bylinky
Na posypání
· tavený sojový sýr
· 1 žlutá a červená paprika
· 1 cuketa
· 2 menší červené cibulky
· hrstka zelených krájených oliv
· olivový olej
Jak na to:
1.
Do středního hrnce vlijeme mléko s vodou, přidáme lžíci másla a přivedeme do
varu. Nepřetržitě mícháme, až vznikne hustější kaše. Tu následně nalijeme na
předem vymaštěný plech. Necháme na chladném místě asi 20 minut ztuhnout.
2.
Papriky a cuketu dáme na plech s olejem a pečeme do poloměkka. Po upečení
vyjmeme z trouby a necháme schladnout.
3.
Drcená rajčata dáme do misky spolu s bylinkami, česnekem rozetřeným se solí a
důkladně promícháme.
4.
Vychlazenou pizzu potřeme rajčatovou omáčkou, posypeme na kolečka nakrájenou
cibulí, pečenou zeleninou a olivami, Než vložíme do trouby, předem vyhřáté na
190°C, posypeme nastrouhaným taveným sýrem.
5.
Po vyjmutí z trouby necháme v teple asi 10 minut odstát, abychom vyhnuli
rozpadání pizzy. Ihned krájíme a můžeme servírovat
Tipy a rady:
Do rajčatové omáčky vřele
doporučuji bylinky čerstvé pro výraznější chuť. Pizzu si můžeme připravit i v
jiných variantách, například špenátovou s plísňovým sýrem.
Přeji dobrou chuť
Žádné komentáře:
Okomentovat