Sice už je
skoro jaro, ale i tak bych nechtěl opomenout tuto zimní polévku, která určitě
zahřeje. Takže především budeme potřebovat sušené houby, pohanku a čerstvou
šalvěj, která nám polévku provoní.
Stručně
řečeno: houby a šalvěj k sobě prostě patří, nemyslíte?
Polévka houbový krém
s pohankou a šalvějovým pestem
5 porcí
doba přípravy 45 minut
Budeme
potřebovat:
4 hrstky sušených hub
60 g pohanky lámanka
2 větší cibule
1 brambor
1 čl provensálských
bylinek
1 čl drceného kmínu
2 pl sójové omáčky
2 pl jablečného octa
olivový olej
1 hrstka čerstvého
šalvěje
1 pl wurzl
Pesto:
1 hrstka čerstvé šalvěje
špetka soli
špetka pepře
olivový olej
Návod:
1.
Houby
zalijeme 3 dcl vroucí vody a necháme nejméně ½ hodiny změknout.
2.
Cibuli
nakrájíme na hrubší kostky, vložíme do hrnce s rozehřátým olejem,
osmahneme do růžova. Přidáme bylinky s kmínem a opět krátce orestujeme.
3.
Vložíme
houby i s vodou, ve které jsme je máčeli. Dolijeme asi 1,6 l vody, přidáme
wurzl, nakrájený brambor a vaříme, dokud brambory nejsou měkké.
4.
Přidáme
šalvěj, ocet, sójovou omáčku a polévku rozmixujeme. Nakonec vsypeme pohanku a
zavaříme asi 3 minuty. Necháme pod pokličkou dojít. (Vše záleží na hrubosti
lámanky.)
5.
Dle
potřeby dosolíme nebo přidáme ocet. (Já mám polévku rád mírně nakyslou.)
6.
Šalvěj
nasekáme na jemno, vložíme do hmoždíře se solí, pepřem a trochou oleje.
Umixujme v jemné pesto.
7.
Pesto
podáváme do horké polévky na talíři.
Polévku
můžeme podávat s krutony, nebo zjemnit
sójovou smetanou.
Do pesta můžeme dát místo soli lahůdkové droždí.
Žádné komentáře:
Okomentovat