Jáhly opět
v akci, tentokrát v neodolatelné verzi receptu tureckého původu. Na
internetu najdete nepřeberné množství receptů tohoto druhu, různých verzí a
kombinací převážně s masem. Moje verze je na způsob lečo pánve
s uzeným tempehem a tradiční rýži zde nahrazují již zmíněné jáhly, které
jsou teď velice In.
Jáhlový
džuveč s tempehem
4
porce
doba
přípravy 60 minut
Budeme
potřebovat:
300 g jáhel
2 cibule
1 červená paprika
1 žlutá paprika
1 zelená paprika
400 g drcených rajčat
2 hrstky mražených
zelených fazolek
1 balení uzeného
tempehu
olivový olej
1 pl wurzl (polévkové
koření)
2 stroužky česneku
1 čl oregana
mořská sůl
cukr dle potřeby
plocholistá petrželka
Návod:
1. Jáhly
důkladně propláchneme horkou vodou, zalijeme 2 násobným množstvím vody a
přivedeme k varu. Ztlumíme na polovinu a na mírném stupni vaříme 8 minut.
Přikryjeme pokličkou a necháme stranou dojít. Občas odklopíme a zlehka
promícháme vidličkou, jáhly by měly být pěkně sypké. (Pokud se slepí, ihned propláchneme
studenou vodou.)
2. Všechnu
zeleninu pečlivě očistíme, popřípadě oloupeme. Cibuli nakrájíme na hrubší
měsíčky a osmahneme zprudka na oleji, přidáme na proužky nakrájené papriky a opět
zasmahneme, dokud nezačne zelenina pěkně hnědnout. (Nejlépe použít hlubší pánev, kde se vše pěkně
promíchá.) Nakonec přidáme rozetřený česnek s mletou
paprikou, rozdrolený tempeh a znovu krátce orestujeme. Zalijeme drcenými
rajčaty, přidáme wurzl a asi 1 dcl vody. Krátce povaříme, aby se spojily
všechny chutě.
3. Nakonec přisypeme fazolky,
dochutíme solí a zavaříme dalších 5 minut. Dle potřeby můžeme přilít trochu
vody. Nakonec vsypeme uvařené jáhly spolu s oreganem a zamícháme. Ještě chvíli
necháme pod pokličkou dojít.
4. Dozdobíme
nasekanou petrželkou, dle potřeby dosolíme a můžeme podávat na stůl.
Rady
a tipy:
- směs můžeme obohatit cuketou, lilkem nebo listovým špenátem
- dochutit sójovou omáčkou nebo do základu přidat lžíci hnědého cukru,
vše záleží na kyselosti rajčat
Žádné komentáře:
Okomentovat