Falešní rybí
polévka s jáhlami
...na vánočním stole, pro mě nesmí chybět
pořádná polévka.
Zkuste uvařit tento silný vývar z kořenové zeleniny,
mořské řasy Kombu
a japonské omáčky Shoyu. Náhražku jiker zde
překvapivě tvoří jáhly
obarvené v kurkumě.
5 porcí
doba přípravy 60 minut
Budeme potřebovat:
20g řasy Kombu
40g jáhly
1 malá mrkve
¼ menšího celeru
1pl tuku Provamel
2pl panenského oleje
2 malé bobkové listy
3 kuličky nového koření
svazek čerstvé petrželky
5pl omáčky shoyu
1čl polévkové směsi Wurzl
Návod:
1.
Řasy zalijeme 1,5l vody a necháme 20 minut
namočené. Potom vaříme asi 20 minut. Slijeme, vývar ponecháme, vystydlé řasy nakrájíme
na velmi jemné nudličky.
2.
Jáhly vložíme do malého hrnce, propláchneme horkou
vodu. Zalijeme 1 ½ násobným množstvím vody, osolíme a přivedeme k varu. Zmírníme
oheň a vaříme zvolna 6-8 minut. Vše mírně
promícháme vidličkou, zaklopíme a necháme dojít.
3. Cibulku nakrájíme na jemno a osmahneme na tuku s olejem
do růžova. Přidáme na nudličky nakrájenou kořenovou zeleninu a opět zlehka zasmahneme.
Úplně na konci přidáme kurkumu, osmažíme 30 sek. zalijeme vývarem s řasami, kořením a bujonem Wurzl. Přivedeme k varu a vaříme asi dalších 15 minut.
4. Dále vložíme uvařené jáhly, přilijeme sójovou omáčku a opět krátce
povaříme.
5. Na talíři posypeme nasekanou petrželkou.
Rady a tipy:
- můžeme servírovat s nasucho opečenými krutony z housek nebo chleba
- polévku můžete zjemnit rostlinnou smetanou
- pro zkrácení může do polévky přidat do hotové
polévky nalámat řasu na sushi.
- pokud vynecháte řasu úplně, získáte tak
jednoduchý zeleninový vývar.
- potom můžeme zaměnit jáhly za pšeničný bulgur nebo pohanku dle období.
-
Žádné komentáře:
Okomentovat