pátek 8. března 2013

Pohankovo-kukuřičný dortík
 
Poměrně snadný a lehký zákusek, který  je vhodný pro celiaky ale také pro ty, co chtějí překvapit zdravou formou dezertu v domácnosti.

Doba přípravy 40min

První vrstva:
500ml sójové mléko
30g rostlinný tuk
50g rozinky
100g kukuřičná krupice jemná
2PL ovocný cukr

Druhá vrstva:
600ml voda
250g pohanka lámanka
40g slunečnice
2PL  cukr
1ks jablko na kostky
1čl skořice

1-2 sklenice zavařovaných broskví
4PL  mořské řasy agar-vločky
Strouhaný kokos

  1. Připravíme si střední dortovou formu, kterou na dně vysypeme strouhaným kokosem/není nutné/ 
  1. Sojové mléko vložíme do hrnce, přidáme rozinky, tuk, cukr a přivedeme k varu. Při neustálé míchání přisypáváme krupici, dokud kaše nezhoustne. Ihned vlijeme do připravené formy a nechme mírně vychladnou.
  1. Do hrnce s vodou přidáme zbytek surovin a na mírném ohni vaříme do zhoustnutí. Kaše by neměla být příliš hustá, měla by se snadno nalít do formy. Pokud bude třeba, přidejte mírně vody. Vlijeme na vrstvu kukuřice a necháme opět ztuhnout.
  1. Řasu krátce namočíme v 600ml vodu a potom vaříme, dokud se vločky nerozpustí.  Řasa nemá dostatečně průhlednou barvu, proto je dobré přibarvit mrkvovou šťávou.
  1. Broskve nakrájíme na plátky a klademe na ztuhlý dort. Potom přelijeme připraveným agarem a v lednici necháme důkladně vychladnout.
 Rady a tipy:
 Mezi obě vrstvy můžeme přidat další druh ovoce (kiwi, maliny. borůvky) a zlepšit tak jeho vizuální atraktivnost. Sojové mléko lze nahradit rýžovým a místo vody v pohance dát také mléko+ tuk.Ovoce volíme dle sezóny a vlastní inspirace.



Žádné komentáře:

Okomentovat