pátek 31. května 2013

Quinoa s pečenou  kořenovou zeleninou
a olivami

tento pokrm můžeme připravit v jakémkoliv ročním období, už jen pro dostupnost jeho surovin.



4 porce
doba přípravy 50 minut

Budeme potřebovat:
400g Quinoa
1ks menšího celeru
1ks menší řepy
2ks menší mrkve
3ks červené cibule
2 hrstky zelených oliv
1dcl olivového oleje
směs sušených bylin
čerstvá petrželka na posypání

sůl



Návod

1. Quinou vaříme v osolené vodě do měkka po dobu asi 25 min. Odstavíme z plotny a necháme přikryté odležet. Pak necháme 15 minut v misce chladnout.
2. Kořenovou zeleninu nakrájíme na kostky, cibuli na hrubší měsíčky, dáme na plech, zastříkneme olejem, posypeme bylinkami a vložíme do vyhřáté trouby. Pečeme na 170° asi 20 minut ( řepa může být mírně tvrdší).
3. Hotovou zeleninu přisypeme do uvařené quinoi, přidáme olivy, nasekanou petrželku, osolíme a důkladně promícháme.
4. Na talíři opět posypeme petrželkou nebo můžeme zakápnout olivovým olejem či citrónem.

Tipy:

-quinoa/merlík čilský/ jihoamerická pseudo obilovina/příprava podobná rýži/
-plnohodnotně nahradí maso pro svůj vysoký obsah býlkovin, sacharidů a vlákniny.
-je přirozeně bezlepková
-využití- také do salátů, k zapékání nebo jen tak jako příloha
-pečenou zeleninu můžeme ke konci zakápnout octem basamiko a necháme zkaramelizovat
-skvělým zpestřením můžou být na proužky nakrájené nakládaná sušené rajčátká.
- nahradtě pro záměnu quinou bulgurem,nebo pohankou která bude na podzim hřát organizmus

-můžeme obohatit balkánským nebo kozím sýrem

4 komentáře:

  1. Vím, že mám takovej laickej dotaz, ale k čemu se dá přirovnat chuť Quinoi? :D Nikdy jsem to nejedla a tak by mě to zajímalo :)

    http://bezlepkovebrno.blogspot.cz/

    OdpovědětVymazat
  2. Dobrý den,

    Všimli jsme si, že máte spoustu chutných receptů na vašem blogu a chtěli bychom Vám představit naši novou webovou stránku http://www.vyhledejrecepty.cz/ kde si naši uživatelé mohou vybírat z více než 85 000 posbíraných receptů. Na stránce jsme vytvořili také žebříček Tob blogů, kde najdete všechny přidané blogy a můžete přidat i ten Váš. My zkopírujeme všechny recepty a uživatelé je pak mohou nalézt pomocí našeho vyhledávače. Tím pádem se zvýší návštěvnost Vašeho blogu. Nemusíte se obávat, vše Vám nabízíme zcela zdarma.

    Vyhledejrecepty.cz má své sesterské webové stránky na celém světě. Budeme velmi rádi když se stanete součástí této velké rodiny.

    V případě že máte nějaké otázky obraťte se na nás.

    S pozdravem,
    info@vyhledejrecepty.cz

    OdpovědětVymazat
  3. těžko říct, jakože do oříškova, křupava, těžko specifikovat prostě velice jemná obilovina
    ps: trošku mě vrtá hlavou, když děláte bezlepkovebrno, jak je možné že jste nikdy neochutnala quinou? :-)
    Quinoa je asi jedna z dalších záchran pro bezlepkáře

    OdpovědětVymazat
  4. Děkuji za velmi chutný recept. Jídlo chutnalo i mému masožravému muži:-)

    OdpovědětVymazat