pátek 31. května 2013

Žampionová polévka
 s čerstvým estragonem




4 porce
doba přípravy 40 minut


Budeme potřebovat:
600g čerstvých žampionů
2ks cibule
2ks brambor
1 malý pórek
1čl. tymiánu
svazek estragonu
1pl  polévkového koření
kukuřičný škrob (dle potřeby)
mořská sůl
olivový olej

Návod
1. Žampiony mírně očistíme, nožem zbavíme zbytků zeminy a pokud možno nemyjeme. Pokud je mytí nevyhnutelné, rychle opereme pod studenou tekoucí vodou a osušíme ubrouskem.
2. Oloupanou, na větší kousky nakrájenou cibuli osmahneme do hněda, přidáme část  žampionů  (400g) nakrájených na plátky, tymián  a krátce osmažíme.
3. Ihned zalejeme vodou (asi 1,8l), přidáme pórek, brambory a polévkové koření. Vše vaříme doměkka. Jakmile se brambory rozpadají, polévku odstavíme z plotny, vložíme 1/2 estragonu a vše rozmixujeme. Dle potřeby zahustíme kukuřičným škrobem.
4. Do téměř hotové poléky vkládáme zbytek žampionů, které jsme si zprudka osmahli v oleji na pánvi.
5. Dochucujeme solí dle vlastní chuti. Nakonec posypeme čerstvě nasekaným estragonem.

Rady a tipy
Polévku lze zpestřit  jablečným octem nebo zjemnit sójovou smetanou.

Žampiony
Celosvětově uznávaná surovina s léčebnými schopnostmi. Napomáhá při léčbě a prevenci alergií a atopických ekzémů. Je vhodná dokonce při léčbě lupénky a jiných kožních problémů. Bohatý zdroj vitaminů  B1, B2, niacinu, kyseliny listové a různých stopových prvků.


2 komentáře: