středa 16. října 2013


Boršč s bílou fazolí
Klasický pokrm ruské i ukrajinské kuchyně, složený z řepy,
bílého zelí a zeleniny ve vegetariánské verzi.
S touto polévkou jsem se poprvé setkal
na začátku mé kuchařské kariéry v jedné české restauraci,
 kde byl boršč vyhlášený a vyhledávaný lidmi z různých
 koutů republiky. Rád vám tuto pochoutku přiblížím.


                                                              
5 porcí
Doba přípravy 50 min.
.
Budeme potřebovat:
2 menší cibule
1ks menší červené řepy
2ks mrkve
2 stonky řapíkatého celeru
200g bílého zelí
3pl rajčatového protlaku
5pl cukru Demerera
jablečný ocet
divoké koření (nové koření, bobkový list, celý černý pepř)
2dcl rostlinného oleje
2pl polévkové směsi
200g bílé fazole velké
1,2l vody

červená řepa
zelenina s vysokým obsahem vitamínů C a B, sodíku, hořčíku a draslíku. Díky vysokému obsahu betainu podporuje činnost jater, napomáhá při léčbě arteriosklérozy a také při kornatění tepen, které řepná štáva rozšiřuje. Při pravidelném užívaní, může zlepšit stav vlasů, nehtů a pleti.

Návod
1. Oloupanou a na kostky nakrájenou kořenovou zeleninu vložíme do rozehřátého oleje a spolu s kořením smažíme dozlatova. Přidáme cibuli, cukr, který necháme zkaramelizovat. Přidáme řepu a zaléváme vodou s polévkovou kořenící směsí.
2. Do vařící polévky dodáme na kratší plátky nakrájené zelí a dusíme dalších 20 minut. Přidáme protlak a opět krátce provaříme. Dochutíme cukrem, octem nebo solí tak, abychom vytvořili sladkokyselou chuť.
3. Nakonec přidáme uvařenou fazoli (den předem namočenou fazoli vaříme 20 minut od doby varu do polo měkka)

Tipy a rady:
Po uvaření můžeme přidat nahrubo nastrouhaný tempeh nebo zjemnit sojovou smetanou. S čerstvým chlebem výborně zasytí. Tradičně se servíruje s kysanou smetanou, což lze nahradit sójovým jogurtem.

Žádné komentáře:

Okomentovat