úterý 15. října 2013

Fíkový Koláč
s mandlemi

Nevíte co s čerstvými fíky nebo mandlovou moukou?
Zde je recept, který vám poradí jak tyto suroviny využít.






Doba přípravy 80 minut

Co budeme potřebovat:
Těsto:
125g palmového tuku
150g mouky pšeničné hladké
100g celozrnné mouky pšeničné hladké
8-10pl vlažné vody
3pl hnědého cukru
špetka soli
1čl skořice

Náplň:
hrnek mandlové mouky
hrnek mouky pšeničné hladké
½ hrnku celozrnné mouky pšeničné hladké
1/2hrnku sušeného sójového mléka
1ks prášek do pečiva bez fosfátů
3pl hnědého cukru
1 vanilkový cukr
1čl skořice

hrnek sójového nápoje
4-5pl oleje

2 hrsti mandlí plátků
6-8ks čerstvých fíků
Hnědá cukr na posypání


Příprava a zpracování těsta
1. Tuk si nastrouháme na hrubším struhadle do směsi mouky, a propracujeme spolu s cukrem a skořicí.  Přidáme větší část vody a vypracujeme těsto, dle potřeby vodu doléváme, ale dáváme pozor, aby se nelepilo.
2. Těsto vyválíme na tenčí plát, kterým překryjeme nízkou formu a přečnívající zbytky odkrojíme. Formu s těstem vložíme do lednice a ponecháme až do doby, kdy bude připravena náplň.

Náplň a dokončení
Všechny sypké směsi vložíme do mísy a zamícháme. Přidáme sójový nápoj, olej a důkladně promícháme. Tekuté těsto vlijeme do připravené formy. Oprané a rozpůlené fíky klademe řezem nahoru do těsta. Nakonec posypeme fíky hnědým cukrem a okolo mandlemi. Pečeme v předem na 170º vyhřáté troubě 20minut. Stáhneme teplotu na 160º a dopečeme dalších 20minut.


Tip:
Podáváme s vychlazenou sójovou smetanou a šálkem dobrého čaje.

Žádné komentáře:

Okomentovat