sobota 4. května 2013


Gulášek z hlívy ústřičné
s celozrnným knedlíkem

Gulášek, který určitě osloví každého jedlíka tohoto českého pokrmu v jeho vegetariánské verzi. Přílohu bude tvořit velice chutný celozrnný knedlík, který je bez živočišných surovin, a proto bude velice dobrým obědem i na stole vegana.


5 porcí
doba přípravy 70 minut

Budeme potřebovat:
800g hlívy ústřičné
1ks červené papriky
1ks žluté papriky
3ks cibule
2 stroužky česneku
1čl drceného kmínu
2-3pl mleté sladké papriky
2pl kukuřičného škrobu
1dcl slunečnicového oleje
1-2pl polévkového koření
majoránka
2l vody

Návod
Hlívu řádně opereme, odkrojíme stonky a nakrájíme na větší proužky o pruměru asi 2cm.
Oloupanou cibuli nakrájíme najemno a smažíme v oleji do hněda, přidáme česnek s kmínem a smažíme dalších 5 minut. Přidáme mletou papriku, zprudka osmahneme a ihned zalejeme vodou, aby nezhořkla. Přidáme hlívu a dusíme asi 40 minut, dokud hlíva nezměkne. Zahustíme předem připraveným kukuřičným škrobem rozmíchaným ve vlažné vodě, opět dochutíme dle chuti a přidáme majoránku.


Hlíva ústřičná
Hlíva působí především protizánětlivě v našem těle a tím napomáhá bojovat se spoustou zdravotních problémů. Snižuje hladinu cholesterolu i cukru v krvi a napomáhá při tvorbě červených krvinek. Proto je velice dobrou variantou při léčbě cukrovky nebo srdečních onemocnění. Zvyšuje regeneraci buněk a tím zpomaluje stárnutí organismu. Obsahuje velké množství vitamínů, jako jsou B, D,C, K a řadu dalších.





Celozrnné houskové knedlíky
Budeme potřebovat:
250g špaldové celozrnné mouky
250g pšeničné mouky polohrubé
1/2 kostky droždí
250ml sójového mléka
2ks celozrnné housky (starší)
špetka cukru a soli

Návod
Droždí rozdrolíme do teplého mléka, přidáme cukr a necháme asi 20 minut na teplém místě vykynout.  Do větší mísy nasypeme mouku, sůl a přilijeme vykynutý kvásek. Vypracujeme těsto a během míchaní přidáváme průběžně na kostky nakrájenou housku. Jakmile je těsto řádně zpracované, jemně pomoučíme a necháme v teple dále kynout přibližně 40 minut. Jakmile těsto dostatečně naroste, rozpůlíme a vypracujeme 2 knedlíky, které necháme opět asi 10 minut kynout. Vkládáme do vroucí osolené vody a vaříme asi 20 minut. Po vyjmutí z vody propícháme vidličkou a můžeme podávat.

Tipy a rady:
Pro ostřejší chuť guláše můžeme použít pálivou papriku nebo během vaření přidat mletý pepř.

Žádné komentáře:

Okomentovat