sobota 4. května 2013


Biryani
Pokrm původem z Iránu, který se vaří ze směsi zeleniny, rýže, rozinek a směsi nasládlého koření. Tato bezmasá varianta je mírně vzdálená od originálu, ale i tak bude přiblížením této exotické kuchyně.




4-5 porcí
doba přípravy 50 minut
Budeme potřebovat:
400g rýže basmati  bílé
1ks mrkve
½ malého květáku
150g zelených fazolek
1ks červené papriky na kostky
1 hrnek namočených rozinek
1pl mleté skořice (může být celá)
1pl kurkumy
1čl čerstvého zázvoru
5 bobkových lístků
hrst plátků mandlí
čerstvý koriandr
mořskou sůl

Návod
1. Propláchnutou rýži zalijeme 2 a ½ násobným množstvím vody, přivedeme k varu a vaříme na mírném ohni asi 30 minut. Nakonec odstavíme a necháme dojít pod pokličkou.
2. Nahrubo nakrájenou cibuli vložíme do pánve s rozehřátým olejem a krátce osmahneme. Přidáme nastrouhaný zázvor a opět osmahneme. Dále přisypeme koření s bobkovým listem a opět krátce opražíme. Zalijeme vodou, osolíme a přivedeme k varu.
3. Vložíme na kostky nakrájenou mrkev a podusíme 10 minut. Přidáme květák, papriku, rozinky a opět krátce podusíme.  Nakonec přidáme fazolky a vaříme dalších 5 minut.
4. Opět osolíme dle vlastní chuti, přisypeme uvařenou rýži a důkladně zamícháme.
5. Na talíři posypme mandlemi a nasekaným koriandrem.


Rady a tipy:
Můžeme použít libovolnou variaci zeleniny, kterou máme k dispozici nebo můžeme přidat do omáčky drcená rajčata. Pro zpestření také můžeme přisypat strouhaný kokos.

Žádné komentáře:

Okomentovat