pondělí 12. ledna 2015




Každý rok dostanu od mámy sklenici nasušených hub:
V teplé kuchyni je používám všemožně.
 Pokrm, ve kterém nesmí chybět tato směs babek a praváků, je bezpochyby tradiční jihočeský recept na tuto polévku:

Tofu smetanová kulajda
právě tofu zde nahrazuje již tradiční vejce…

 

5 porcí
Doba přípravy 50 minut

Budeme potřebovat
1 cibule
2 brambory
250 ml sojové smetany
2 hrstky sušených lesních hub
svazek čerstvého kopru
3 pl jablečného octa
1 pl třtinového cukru
1 čl drceného kmínu
150 g tofu natural /lze použít i lehce uzené/
Divoké koření:
2 malé bobkové lístky
3 kuličky nového koření
1 čl pepře
1 pl mořské soli
1 kostka rostlinného bujónu
5 pl řepkového oleje /můžeme namíchat s margarínem/
3 pl  celozrnné mouky /může být i bílá/



Návod:
  1. Houby zalijeme asi 3 dcl horké vody a necháme v misce krátce namočené.
  2. Najemno nakrájenou cibulku osmahneme na oleji do růžova, přidáme mouku, kmín a opět zlehka osmažíme.  Zalijeme asi 1 l vody, přidáme houby i s vodou, divoké koření, na kostky nakrájené brambory, bujon a přivedeme k varu.
3.   Jakmile brambory začnou měknout, dochutíme octem a cukrem. Měli bychom docílit sladkokyselé chuti. (Na vylepšení chuti někdy používám sójovou omáčku, jen pozor - polévka pak bude spíše hnědá.)
4.   Přidáme v ruce rozmělněné tofu a krátce provaříme. Nakonec vlijeme smetanu a vsypeme nasekaný kopr. Pokud je třeba, můžeme mírně naředit vodou nebo opět dohustit moukou rozmíchanou ve studené vodě.


 Tipy:
  1. Tento recept nejdříve vznikl na ovesném mléce s ovesnou smetanou, lze vyzkoušet také tuto kombinaci.
  2. Místo cukru můžeme použít obilné slady nebo sirupy.
  3. Když bude polévka řídká, opět dohustíme moukou rozmíchanou ve studené vodě.





Žádné komentáře:

Okomentovat