úterý 27. ledna 2015



Recept na tento výborný salát jsem vymyslel úplně na počátku, kdy jsem se tvorbě receptů začal věnovat. Až nyní se k němu dostávám, abych ho zveřejnil. Přiznám se, že pohanku můžu jíst kdykoliv – ať už jako hlavní ingredienci salátu nebo za tepla jako vydatnou, i když lehkou přílohu.


 Pohankový salát
s pečenou zeleninou a bazalkou

Doba přípravy 40 min
4 porce

Budeme potřebovat:
250 g pohanky loupané
1 menší cuketa
1 menší lilek
1 žlutá paprika
1 červená paprika
1 červená cibule
svazek bazalky
6-8 pl olivového oleje
provensálské olivy
mlýnek s pepřem
skořice
sůl

Návod:
1.       Pohanku důkladně propláchneme, zalijeme 1 a ½ násobným množstvím vody. Přivedeme k varu a za občasného míchání vaříme na mírném ohni asi 12 minut. Přiklopíme pokličkou a necháme asi 20 minut dojít. Potom necháme zchladnout stranou.
2.       Papriky, lilek a cibuli nakrájíme na rovnoměrné kousky, posypeme bylinkami a skořicí. Přelijeme částí olivového oleje, důkladně promícháme. Pečeme v předem na 170° C rozehřáté troubě do poloměkka. Jakmile lilek začne měknout (cca po 10 minutách), přidáme nakrájenou cuketu a opět pečeme asi 7 minut. Někdy je dobré každou zeleninu péct zvlášť, jelikož každá se peče rozdílnou dobu.
3.       Když zelenina vychladne, přimícháme ji do vychladlé pohanky spolu s nasekanou bazalkou. Dochutíme solí a pepřem. Zlehka zastříkneme olejem a opět promícháme.



Tipy
-K salátu se skvěle hodí balsamikový sirup.
-Salát můžeme obohatit a cherry rajčátka, rukolu nebo semínka dle vlastní chuti.





Žádné komentáře:

Okomentovat