pátek 6. března 2015


Vždy, když se snažím udělat něco super zdravého, sáhnu po kvalitní obilovině. Tentokrát jsem zvolil dušený kamut s velice oblíbenou dýní, která v našich kuchyních většinou končí ve skvělé dýňové polévce. V tomto křupavém rizotku také najdete hlívu ústřičnou nebo třeba kukuřici. Vše se báječně snoubí s čerstvě nasekaným koprem.

Kamut s pečenou dýní
a hlívou ústřičnou


4 porce
doba vaření kamutu 50 minut
příprava pokrmu 40 minut

Budeme potřebovat:
250 g kamutu (zrno)
1 menší dýně Hokaido
600 g hlíva ústřičná
2 červené cibule
2 stroužky česneku
200 g mražené kukuřice (zrno)
1 čl kmínu
1 pl wurzl
olivový olej
mořská sůl
mlýnek s barevným pepřem
1 čl provensálských bylin
malý svazek petrželky
malý svazek kopru

Návod:
1.     Kamut (jako každou obilovinu) je nejlepší den předem namočit; pokud se tak nestane, vaří se o trochu déle. Zalijeme ji tedy 2 a 1/2 násobným množstvím vody a vaříme téměř 50 minut. Je možné, že budeme muset vodu párkrát přilít. Během vaření ochutnáváme - kamut by měl být měkký, ale přitom trošku křupavý.
2.     Dýni nakrájíme na menší kostky, dáme na malý plech, posypeme sušenými bylinkami, osolíme, zalijeme olejem a pečeme na 170°C asi 25 minut do zhnědnutí. (Během pečení kontrolujeme - měla by být poloměkká.)
3.     Hlívu zlehka očistíme a nakrájíme na hrubší kousky. (Stonky nakrájíme na kousky menší, jsou tužší a dělaly by se příliš dlouho.)
4.     Nahrubo nakrájenou cibuli zpěníme v pánvi na oleji do zlatova, přidáme kmín, na plátky nakrájený česnek a opět krátce zasmahneme. Vložíme hlívu a restujeme, dokud nepustí vodu. Pokud houby pustí málo vody, mírně podlijeme. Přidáme wurzl a podusíme asi 15 minut.
5.      Do směsi vsypeme povolenou kukuřici, přidáme kamut, upečenou dýni, pepř a nasekané čerstvé bylinky. Důkladně zamícháme a dle potřeby dochutíme solí. (Část bylin si můžeme schovat na posypání na talíři.)



Co je vlastně  kamut?
Kamut  jako třeba špalda je prapůvodní druh pšenice, který není ošetřen moderními zemědělskými postupy a díky tomu se v zrnu zachovává větší procento živin.
Obiloviny se doporučuje máčet 48 hodin, během dne se voda slévá a mění za čerstvou.






Žádné komentáře:

Okomentovat