sobota 14. března 2015


Zajímavý tradiční český pokrm ve veganské verzi, kde typickou chuť a vůni vajec nahrazuje kombinace kurkumy s černou solí. Skvělý jen tak s celozrnným chlebíkem.

Květákový mozeček

s uzeným tofu a bramborem



4 porce
doba přípravy 45 minut

Budeme potřebovat:
1 menší květák
2 menší cibule
200 g uzeného tofu
1 pl kurkumy
1 čl černé soli
1 čl polévkového koření Wurzl
1 čl drceného kmínu
mouka na zaprášení (pokud je třeba)
pažitku nebo pórek na servírování
4 dcl vody
olivový olej




Návod
1. Najemno nakrájenou cibulku osmahneme v pánvi na oleji do růžova. Přidáme kmín, kurkumu a opět krátce osmažíme (příliš dlouhé smažení kurkumy může způsobit následnou hořkost pokrmu). Zalijeme vodou, vložíme na kostky nakrájený brambor a přivedeme k varu. Vaříme, dokud nezačnou brambory měknout.
2. Květák opereme, odkrojíme růžičky od stonku a nakrájíme na malé kousky. Vložíme do pánve spolu s polévkovým kořením, osolíme a povaříme 10-15 minut, dokud se květák téměř nerozvaří.
3. Nakonec vložíme nahrubo nastrouhané tofu a znovu krátce povaříme. Znovu dochutíme, dle vlastního uvážení můžeme naředit vodou nebo dohustit moukou. (Květák můžeme také téměř rozvařit a vytvořit tak hustou kaši bez dohušťování.)
4. Na talíři posypme nakrájenou pažitkou nebo pórkem.









Žádné komentáře:

Okomentovat