pondělí 16. listopadu 2015


Kalonji /black onion seeds/ Nigella Sativa
U nás známá jako Černucha setá nebo také černý kmín.




Semena výše jmenované byliny (která nemá paradoxně nic společného s cibulí, což jsem si donedávna myslel J) seženete převážně v obchodech specializovaných na asijské (indické) zboží. Jsou používána především v balkánské, indické nebo turecké kuchyni. Toto koření (neboli všelék - jak ho nazývali starověcí Egypťané) snižuje především nepříjemnou plynatost, podporuje funkci střev, ale také je zbavuje nežádoucích parazitů. Použití je podobné jako u pepře, přidáváme do základů s cibulí, do pečiva nebo do salátů a chutney. Chuť je velice nenápadná, spíše hořká, ale to je vlastně její léčivou úlohou.

PS.: zítra přistane na blog recept s touto zajímavou ingrediencí!


Žádné komentáře:

Okomentovat