pondělí 11. března 2013


Celozrnný
 jablečný koláč

Doba přípravy 1.5hodiny

Budeme potřebovat:
250g máslo/ palmový tuk
400g celozrnná mouka pšeničná hladká
100g mouka pšeničná hladká
2-4 dcl. vlažné vody
1,5kg jablek
150g rozinky
1čl skořice
½ čl Lžička mletého koriandru
100g Hnědý cukr Demerera (na posypání, není nutný)


Příprava a zpracování těsta
Tuk si nastrouháme na hrubším struhadle do proseté mouky a propracujeme. Přidáme větší část vody a vypracujeme těsto, dle potřeby vodu doléváme, ale dáváme si pozor, aby se nelepilo. Necháme v lednici asi 20min ztuhnout.
Těsto vyválíme na tenčí plát. Těstem překryjeme formu a okrojíme, aby těsto nepřečnívalo hrany. Těsto i s formou vložíme do lednice a ponecháme až do doby, kdy náplň bude připravena.


Náplň a dokončení
Jablka oloupeme a zbavíme jádřinců, nakrájím na ¼ a 3-4  celých jablek necháme na zdobení koláče.  Zbytek jablek vložíme i s kořením do menšího kastrolku s trochou vody a dusíme do měkka. Jakmile se jablka rozpadají, rozmixujeme ručním mixerem a přidáme předem namočené rozinky. Necháme mírně vychladnout, rozetřeme na vyválený korpus a poklademe nakrájenými jablky. Pečeme v předem na 190´  vyhřáté troubě asi 30 minut, nejlépe jakmile sou jablka upečená do hněda.  Po 10-15min koláč vytáhneme z trouby a vysuneme z formy a pečeme bez ní až do konce. Před dokončením posypeme cukrem a v troubě necháme zkaramelizovat. Koláč nechte pečlivě vychladnou a můžeme přinést na stůl.


Rady a tipy
Tento koláč je výborným dezertem pro diabetiky a proto ke konci nepřidáváme žádný cukr. Jablka jdou zaměnit hruškami a do náplně dle chuti různé sušené ovoce nebo ořechy.

Žádné komentáře:

Okomentovat