pondělí 11. března 2013


Pohankový salát s pečenou zeleninou a rukolou

Doba přípravy 40min

Tento výborný salát se počítá do skupiny nejoblíbenějších pokrmů, které si velice rád připravuji a mohu ho konzumovat kdykoliv, bez ohledu na to či je připraven jako salát ale také za tepla jako vydatnou i když na druhou stranu lehkou přílohu.


Budeme pořebovat:

· 300g pohanka loupaná/lámanka
· 1ks menší cuketa
· 1ks menší lilek
· 1ks menších rajčátek
· 1ks žlutá kapie
· 1ks červená kapie
· Svazek rukoly
· Olivový olej
· Drcené bylinky
· Pepř/pepř

Návod
Pohanku důkladně propláchneme a vaříme do měkka cca 20 minut, potom necháme dojít pod pokličkou. Při občasném promíchávání, necháme zchladnou stranou. Papriky, lilek a cuketu nakrájíme na rovnoměrné kousky přelejeme částí olivového oleje, důkladně promícháme a pečeme v rozehřáté troubě do poloměkka /lilek je dobré péct zvlášť jelikož trvá o něco déle něž zbytek zeleniny/Jakmile tato zelenina zchladne tak ji přimícháme do pohanky spolu s nakrájenými rajčaty a dochutíme solí, pepřem či bylinkami dle vlastní chuti. Zlehka zastříkneme olejem, přidáme nasekanou rukolu a důkladně promícháme.

 Pohanka:
Divily byste se, ale pochází z dálné Indie, kde se na stůl dostala již ve středověku. Oblíbená je nejen pro svou lehkost u diabetiků ale také proto, že neobsahuje lepek a je vyhledávaná při různých zdravotních problémech. Obsahuje pro tělo velice důležitý rutin který pomáhá při problémech s žilami a cholesterolem ale také hemeroidech či vysokým krevním tlakem.
Rypy a rady:
Salát lze obohatit jakýmkoliv sýrem či Tavenýrem aby jsme ponechali jeho veganskou verzi. Můžeme dochutit taktéž octem balsamiko nebo jeho hustší redukcí.

Žádné komentáře:

Okomentovat