úterý 5. března 2013


Polentová pizza


Tato bezlepková varianta známé italské speciality mě nejvíce zaujala svou skvělou chutí a vydatností. Doporučuji ji i ve studené formě jako dobrou a vydatnou svačinku. Připravíme ji z kukuřičné mouky, pečené středozemní zeleniny a doplníme bylinkovou rajčatovou omáčkou. Nakonec zapečeme s taveným sojovým sýrem.


Potřebné suroviny:

Na těsto
· 2 hrnky instantní polenty
· voda
· 2 hrnky sojového mléka
· čerstvá bazalka
· sůl

Na potření
· 400g drcených rajčat
· česnek
· provensálské bylinky
· sůl

 Na posypání
· tavený sojový sýr
· 1 žlutá a červená paprika
· 1 cuketa
· 2 menší červené cibulky
· hrstka zelených krájených oliv
· olivový olej



Jak na to:
1. Do středního hrnce vlijeme mléko s vodou, přidáme lžíci másla a přivedeme do varu. Nepřetržitě mícháme, až vznikne hustější kaše. Tu následně nalijeme na předem vymaštěný plech. Necháme na chladném místě asi 20 minut ztuhnout.
2. Papriky a cuketu dáme na plech s olejem a pečeme do poloměkka. Po upečení vyjmeme z trouby a necháme schladnout.
3. Drcená rajčata dáme do misky spolu s bylinkami, česnekem rozetřeným se solí a důkladně promícháme.
4. Vychlazenou pizzu potřeme rajčatovou omáčkou, posypeme na kolečka nakrájenou cibulí, pečenou zeleninou a olivami, Než vložíme do trouby, předem vyhřáté na 190°C, posypeme nastrouhaným taveným sýrem.
5. Po vyjmutí z trouby necháme v teple asi 10 minut odstát, abychom vyhnuli rozpadání pizzy. Ihned krájíme a můžeme servírovat
Tipy a rady:
Do rajčatové omáčky vřele doporučuji bylinky čerstvé pro výraznější chuť. Pizzu si můžeme připravit i v jiných variantách, například špenátovou s plísňovým sýrem.
Přeji dobrou chuť

Žádné komentáře:

Okomentovat