sobota 4. května 2013


Cuketová polévka
 s čerstvou mátou

Osvěžující cuketový krém s mátou.


4 porce
doba přípravy 50 minut


Budeme potřebovat
4ks menších cuket
2ks větší brambor
2 stonky řapíkatého celeru
3čl soli nebo polévkové směsi
olivový olej
malý svazek máty

Návod
1. Cukety omyjeme, odkrojíme kraje, podélně rozpůlíme. Dáme na menší plech,osolíme, polijeme olejem a vložíme do trouby předem vyhřáté na 170°. Pečeme 15-20 minut do zhnědnutí.
2. Cibuli osmahneme v hrnci na oleji do hněda. Zalijeme vodou (2l), vložíme brambory, celer, sůl a vaříme do změknutí.
3. Do hrnce vložíme cukety (jednu nakrájíme na kostičky a dáme stranou), většinu máty a vše důkladně rozmixjeme v jemný krém. Opět dochutíme a přidáme nakrájenou cuketu.
4. Dle potřeby můžeme přidat najemno nasekanou mátu. Podáváme s čersvým pečivem nebo krutony. Polévku také můžeme zjemnit sójovou smetanou nebo dochutit citronem a cukrem.





Cuketa:
nebo také cukína - dva různé názvy pro zeleninu původně vyšlechtěnou v Itálii. V gastronomii má mnohostranné využití. Většinou je sklízena v půli sezony, kdy je její konzistence pevnější a nepodléhá tak rychlému rozvaření. Cuketa je oblíbená jak pro svou stravitelnost, tak i pro lehkost a je tedy možno ji použít při jakékoliv dietě. Obsahuje vysoké procento kyseliny listové, karoten, draslík, mangan a spoustu dalších zdraví prospěšných prvků a vitamínů.

Žádné komentáře:

Okomentovat