pátek 20. prosince 2013


Falešní rybí polévka s jáhlami

...na vánočním stole, pro mě nesmí chybět pořádná polévka.
Zkuste uvařit tento silný vývar z kořenové zeleniny, mořské řasy Kombu
a japonské omáčky Shoyu.  Náhražku jiker zde překvapivě tvoří jáhly obarvené v kurkumě.




 5 porcí
doba přípravy 60 minut

Budeme potřebovat:
20g řasy Kombu
40g jáhly
1 malá mrkve
¼ menšího celeru
1pl tuku Provamel
2pl panenského oleje
2 malé bobkové listy
3 kuličky nového koření
 svazek čerstvé petrželky
5pl omáčky shoyu
1čl polévkové směsi Wurzl



Návod:
1.     Řasy zalijeme 1,5l vody a necháme 20 minut namočené. Potom vaříme asi 20 minut. Slijeme, vývar ponecháme, vystydlé řasy nakrájíme na velmi jemné nudličky.
2.     Jáhly vložíme do malého hrnce, propláchneme horkou vodu. Zalijeme 1 ½ násobným množstvím vody, osolíme a přivedeme k varu. Zmírníme oheň a vaříme zvolna 6-8 minut.  Vše mírně promícháme vidličkou, zaklopíme a necháme dojít.
3. Cibulku nakrájíme na jemno a osmahneme na tuku s olejem do růžova. Přidáme na nudličky nakrájenou kořenovou zeleninu a opět zlehka zasmahneme. Úplně na konci přidáme kurkumu, osmažíme 30 sek. zalijeme vývarem s řasami, kořením a bujonem Wurzl. Přivedeme k varu a vaříme asi dalších 15 minut.
4. Dále vložíme uvařené jáhly, přilijeme sójovou omáčku a opět krátce povaříme.
5. Na talíři posypeme nasekanou petrželkou.




Rady a tipy:
-       můžeme servírovat s nasucho opečenými krutony z housek nebo chleba
-       polévku můžete zjemnit rostlinnou smetanou
-       pro zkrácení může do polévky přidat do hotové polévky nalámat řasu na sushi.
-       pokud vynecháte řasu úplně, získáte tak jednoduchý zeleninový vývar.
-       potom můžeme zaměnit jáhly za pšeničný bulgur nebo pohanku dle období.

-        





Žádné komentáře:

Okomentovat