úterý 5. března 2013


Bramborové knedlíky plněné seitanem a uzeným tofu se špenátem

Tradiční český pokrm ve vegetariánské verzi. Kombinace vůně, dokonalé chuti a nezapomenutelné lehkosti a stravitelnosti k sobotnímu obědu v zimních měsících.


































                                                                        150g Seitan speciál

                                                                           15g Tofu uzené
                                                              300g mražených špenátových listů
                                                                        3 stroužky česneku
                                                                            2 větší cibule
                                                                  6 větších brambor cca 800g
                                                                         1čl mleté papriky
                                                                            1čl mořské soli
                                                                    200g hrubé špaldové mouky 
                                                             + trošku na podsypání knedlíků
                                                                       0,5dcl olivového oleje
                                                                      50g kukuřičného škrobu
                                                                               1ks vejce
                                                                     špetka polévkové směsi

Falešná klobásková směs
Seitan a tofu nakrájíme na menší kostky,  přidáme papriku, stroužek rozetřeného česneku, špetku polévkové sypké směsi a kapku oleje. Řádně promícháme a necháme marinovat. Alternativou seitanu a tofu může být uzený tempeh nebo sojový párek.

 Těsto
Brambory uvařené den předem  oloupeme, nastrouháme na jemné straně struhadla, přidáme mouku, vejce, tymián a sůl a vyhněteme jemné těsto,  které vypracujeme ve velký válec o průměru 6cm. Z válce krájíme 75g plátky které rozválíme na pomoučeném stole.  Na plátky těsta klademe asi lžíci klobáskové směsi, uzavřeme a vypracujeme v koule. Knedlíky vkládáme do vařící osolené vody a vaříme 15-20 minut.


Příprava špenátu a cibulky
Špenát namočený ve studené vodě pečlivě vymačkáme a vložíme na pánev s předem osmaženými plátky česneku. Podlijeme mírně vodou s přídavkem polévkové směsi a krátce podusíme. Asi po 5-10 minutách zahustíme kukuřičným škrobem rozmíchaném ve studené vodě. Ihned odstavíme z plotny a přidáme sojovou smetanu dle potřeby.

Cibulka - cibulku nakrájíme najemno a osmažíme pozvolna na olivovém oleji do růžova.
Špenát servírujeme na talíř, na něj klademe právě dovařené knedlíky a nakonec posypeme osmaženou cibulkou.

Tipy a rady:
Pro labužníky bych doporučil místo polévkové směsi Shoyu sojovou omáčku nebo rýžové miso. Do špenátu je možno přidat mírně mořské řasy pro zvýšení nutriční hodnoty. Dá se také zahušťovat celozrnnou moukou nebo podlévat sojovým či rýžovým mlékem. Do špenátu lze přidat část osmažené cibulky před dohuštěním. Doporučuji také v BIO kvalitě!

Přeji dobrou chuť


Žádné komentáře:

Okomentovat