úterý 5. března 2013

Pečený lilkový salát s pažitkou a kapií

Vítečný štavnatý salát pro velké labužníky.

                                                                                                                   
        Budeme pořebovat:
·         1ks větší lilek
·         1ks žlutá kapie
·         Olivový olej
·         Pažitka
·         Drcené bylinky/tymián, rozmarýn/
·         Čenek
·         Sůl


   Návod
Lilek opereme a nakrájíme na větší kostky které posypeme solí, bylinkamičesnekem a zalejeme olejem. Pečeme v troubě do změknutí. 
Po ůplném vychladnutí posypeme pažitkou a důkladně vše promícháme
Na talíři posypeme na jemno nakrájenou žlutou kapií.


lilek (baklažán)
Pochází z Balkánu, kde je velice dobrý klimat pro pěstování této surovin, která vyžaduje velice teplé počasí.  Je v hodný při problémech se zažíváním a obsahuje především vitamín A. Snižuje hladinu cholesterolu v krvi a podporuje funkci jater.


                                                                                                                              Rypy a rady:
Do salátu lze přidat další zeleninu jako jsou třeba cherry rajčátka nebo čerstvá okurka  Pro pestrost a zvýšení nutriční hodnoty bych doporučil posypat balkánským sýrem nebo kozím žervé.



Žádné komentáře:

Okomentovat