čtvrtek 17. října 2013


Paprikové lusky plněné tempehem
s rajskou omáčkou

6-8porcíKdyž se láme srpen a září, všimnete si v obchodech
krásných žlutých paprik, které jsou na trhu v nejlepší
kvalitě a hlavně za přijatelnou cenu. Každý z nás jistě
jedl tento pokrm ať už doma od svých maminek, babiček
či kuchařek ve školních jídelnách. Tento pokrm má rád
skoro každý a pro vaše děti bude lahodnou pochoutkou, 
kterou si zamilují.


Plněné papriky
 8ks středních slovenských paprik
400g basmati rýže bílé
1ks uzeného tempehu
1ks větší mrkve
1ks větší cibule
1stroužek česneku
1čl wurzlu
1pl majoránky
1čl kurkumy

Návod:
Papriky opláchneme a zbavíme jadřinců. Vrchní odkrojenou část ponecháme na uzavření papriky po naplnění. Rýži propláchneme, zalijeme 2,5 násobným množstvím vody, přivedeme k varu, stáhneme na ½ a pozvolna vaříme cca ½ hodiny. Jakmile je rýže téměř měkká, odstavíme z plotny a necháme pod pokličkou dojít. Rýži potom necháme zchladit stranou a občas ji promícháme, abychom tento proces urychlili. Do větší mísy nastrouháme tempeh, přidáme koření a zlehka rozsekáme robotem. Cibuli nakrájíme a osmahneme na pánvi. Ke konci přidáme nahrubo nastrouhanou mrkev a ještě krátce podusíme. Vše vmícháme do směsi, zamícháme a můžeme plnit. Papriky klademe na větší pekáč, podlijeme trochou vody. Přikryté pečeme na 170º asi 20 minut. Odklopíme víko a dopečeme dalších 10 minut, až papriky mírně zhnědnou.

Rajská omáčka
2 střední cibule
2 střední mrkve a petržele
1ks malého celeru
pár listů bobkového listu
pár kuliček nového koření
pár kuliček celého pepře
1ks celé skořice
svazek čerstvé bazalky
1-3 polévkové lžíce jablečného octa
třtinový cukr hnědý
500g rajčatového pyré
2-4 polévkové lžíce wurzlu
1dcl olivového oleje

Návod:
Očištěnou a na plátky nakrájenou kořenovou zeleninu vložíme do rozehřátého oleje a smažíme 10 – 15 minut na vysokém ohni. Do dalšího hrnce vložíme všechno koření které zalijeme studenou vodou, přivedeme k varu a posléze na mírném ohni provaříme dalších 15 minut. Do hrnce se zeleninou vložíme nahrubo nakrájenou cibuli a smažíme téměř do hněda (tuto směs mícháme s delšími intervaly, aby začala samovolně karamelizovat). Potom zasypeme cukrem a za častého míchání necháme cukr zkaramelizovat. Zalijeme octem a opět mírně podusíme. Přidáme rajčatové pyré, přeléváme přecezeným vývarem z koření, wurzlu a dolejeme do povrchu většího hrnce (1,5l). Vše přivedeme k varu a na mírném ohni provaříme cca 30 minut. Odstavíme z plotny, dochutíme do sladko-kysela, vložíme čerstvou bazalku a důkladně rozmixujeme ručním mixerem. Dle potřeby naředíme vlažnou vodou. Opět ochutnáme a doladíme patřičnou chuť.

Rady a tipy
Do omáčky můžeme přidat pár čerstvých sezonních rajčat pro zlepšení chuti.
Jako přílohu bych doporučil celozrnné těstoviny či celozrnný knedlík.


Žádné komentáře:

Okomentovat