neděle 17. března 2013


Tofumisu

Dezert italského původu, který je u nás žádanou specialitou mnoha cukráren. Tento recept je ve veganské verzi ze sójových produktů běžně dostupných v obchodech se zdravou výživou. Je velice vhodný i pro všechny, kteří  trpí nesnášenlivostí mléčných produktů a bude příjemným zpestřením na jejich slavnostním stole.
Doba přípravy 30min
Dortová nádoba o průměru 18cm

Co budeme potřebovat:
  • 400g  hedvábného tofu natural
  •  5 kávových lžiček instantní obilné kávy
  • 500g celozrnných sušenek
  • 5 lžiček ovocného cukru
  • 400ml sójové smetany
  • 200g sušeného sójového mléka
 Příprava a zpracování těsta
1. Polovinu kávy a cukru rozmícháme ve 2-4dcl horké vody a necháme vychladnout. Šlehačku spolu se sušeným mlékem vyšleháme do husté pěny, kterou smícháme s najemno nastrouhaným tofu.
2. Sušenky klademe na dno formy tak, aby rovnoměrně pokryly celé dno. Lehce pokapeme kávovou směsí. Na sušenky rozetřeme asi  půlcentimetrovou vrstvu  smetanového tofu.
Tento postup opakujeme ještě 3x tak, aby nám na povrchu zůstalo tofu. Nakonec posypeme zbylou dávkou kávy přes jemné sítko a necháme v lednici nejméně 3 hodiny uležet.
3. Tiramisu je nejlepší krájet nožem, který jsme předtím na chvíli ponořili do horké vody, docílíme tím hladkých řezů a estetického vzhledu.

Rady a tipy
Místo obilné kávy lze použít pravou kávu
pro zvýraznění chuti. Do smetany lze přidat lžíci likéru
 dle vlastního výběru. Stejný postupem můžeme
 připravit dezert do sklenic.


Poděkování… mé dobré kamarádce Káti Cifrové,
která mi tento svůj recept zapůjčila… děkuji

Žádné komentáře:

Okomentovat