úterý 9. prosince 2014


První z testů kváskového chleba plný dobrých věcí…



Vícezrnný kváskový chlebíček 
se sušenými rajčaty


___________________________________________________________________________________________________

Budeme potřebovat:
150 g špaldové mouky celozrnné jemné
150 g žitné mouky celozrnné jemné
200 g pšeničné mouky hladké
hrst sušených nasekaných rajčat
1 pl žitného kvásku
2 pl otrub
2 pl lnu hnědého
2 pl slunečnicového semínka
1 pl dýňového semínka
1 čl provensálských bylinek
500 ml vlažné vody
1 čl soli

Jak na to:
  
1.     Všechny suroviny dáme do mísy, promícháme a zalijeme vodou. Opět důkladně prohněteme a necháme pod utěrkou prokvasit do druhého dne.
2.     Druhý den těsto přemístíme na dobře pomoučený vál a opět krátce propracujeme.
(Pojme to docela dost mouky – cca 100 g i více, záleží, jak těsto prokvasí.)
3.     Těsto přesuneme do margarínem vymaštěné formy a necháme zakryté fólií přes 2 hodiny nakynout v teple.
4.     Vložíme do předem na 200°C vyhřáté trouby, pečeme asi 25 minut do zhnědnutí. Chléb vyjmeme z trouby, vyklopíme na rošt vrchní vrstvou dolů a ještě dopečeme asi 15-20 minut




Rady:
Teplotu a čas korigujeme podle barvy chleba, pozor aby se nespálil, každá trouba peče trochu jinak. Troubu mějte zapnutou bez vzduchu, tak jak tomu je v klasické peci na chléb.
Kvásek seženete všude tam kde se kváskový chléb peče, určitě vám kousek každý odlije, nic to nestojí. Potom je důležité se o kvásek dobře starat viz zde: vedení kvásku 
http://www.kvaskovychleb.cz/doku.php?id=navody:vedeni_kvasku





Žádné komentáře:

Okomentovat