pondělí 19. ledna 2015

Hokaido dýňová polévka se zázvorem


Receptů na dýňovou polévku je všude spousta. I proto jsem se snažil vytvořit trošku jinou, která zaujme nejen chutí, ale i nezvyklým postupem přípravy. Dýně v polévce bude dozlatova upečená, sami budete překvapeni, jaký to udělá efekt v chuti.


Hokaido dýňová polévka se zázvorem


5 porcí
doba přípravy 45 minut

Budeme potřebovat:
1 menší dýně hokaido
2 menší cibule
2 menší brambory
8 pl olivového oleje
1 pl nastrouhaného zázvoru
hrst dýňových semínek
1 pl zeleninového bujonu
2 čl provensálských bylin
1 pl mletého římského kmínu
1 pl mleté kurkumy
svazek petrželky
sójová smetana na zjemnění
mořská sůl


Návod:
  1. Cibuli rozkrojíme na ½ , lžící vydlábneme semínka, nakrájíme na rovnoměrné kostky. Vložíme na malý plech, posypeme římským kmínem a bylinkami, osolíme a polijeme ½ částí oleje. Zamícháme a pečeme v předem na 170°C vyhřáté troubě do poloměkka. Během pečení můžeme párkrát promíchat. Dýně by měla být upečená pěkně do hněda.
  2. Na druhý menší plech dáme semínka a taktéž upečeme do zlatova (trvá to asi 15 minut, pozor na připálení). Jakmile vychladnou, nasekáme je na hrubo.
  3. Cibuli nakrájíme na hrubo, vsypeme na rozehřátý olej a orestujeme do růžova. Přidáme zázvor s kurkumou a opět krátce zasmahneme. Zalijeme 1,2 l vody, přidáme na kostky nakrájený brambor a polévkové koření.  Přivedeme k varu a vaříme, dokud brambory nezměknou.
  4. Do polévky přidáme upečenou dýni, plech propláchneme trochou vody a taktéž vlijeme do polévky. Rozmixujme na jemný krém, dle potřeby naředíme vodou. Dochutíme solí, přidáme nasekanou petrželku, zjemnit můžeme smetanou.
  5. Podáváme posypané petrželkou a pečenými semínky.



Žádné komentáře:

Okomentovat