středa 18. března 2015


Na jídelním lístku místní školky stálo: jáhlová polévka.
To mě inspirovalo k tomu, aby vznikla jednoduchá a přitom relativně zdravá polévka nejen pro děti.

Jáhlová polévka s houbami



5 porcí
doba přípravy 45 minut

Budeme potřebovat:
120 g jáhel
2 cibule
2 menší brambory
1 mrkev
kousek pórku
malý svazek petrželky
1 čl tymiánu
1 čl drceného kmínu
1 pl wurzl
mořská sůl
5 pl olivového oleje
větší hrstka sušených hub


Návod:
1.     Houby namočíme nejlépe den před v menším hrnci. (Pokud jsme to nestihli, zalijeme v hrnci vroucí vodou a necháme nejlépe hodinu pod pokličkou změknout.) Poté houby vyjmeme a nasekáme na menší kousky. (Vývarem nastavíme vodu, kterou budeme zalévat polévku.)
2.     Cibuli nakrájíme na kostičky a vložíme do hrnce s rozpáleným olejem. Osmažíme do růžova, ke konci přidáme tymián s kmínem, který také zlehka zasmažíme. Zalijeme 2,2 l vody, vložíme horkou vodou propláchnuté jáhly, na kostky nakrájený brambor, mrkev, houby, wurzl a přivedeme k varu. (Můžeme použít i řapíkatý celer.)
3.     Vaříme pozvolna, dokud brambory nezměknou a jáhly nejsou uvařeny.  Ke konci přidáme na kolečka nakrájený pórek a vaříme dalších 5 minut.
4.     Přidáme nasekanou petrželku, zamícháme, dle potřeby dosolíme a necháme pod pokličkou 10 minut dojít. (Po odležení se může stát, že polévka ještě zhoustne, dle libosti opět naředíme vodou.)

Polévku můžeme ochutit česnekem, přidat majoránku nebo zjemnit smetanou.





Žádné komentáře:

Okomentovat