pondělí 16. listopadu 2015


Mohlo by se říct, tak trochu thajské to moje curry je, já tyhle jídla fakt můžu.  Jakou dýni vybrat? Nejlepší bude muškátová, je jemná a nevaří se zas tak dlouho. V indickém obchůdku mě také padla do oka hnědá cizrna. Chutná podobně jako běžná cizrna, za studena velice připomíná chutí i barvou lískové ořechy.

Vážně doporučuji vyzkoušet!

Jemné kokosové curry
s dýní, květákem a cizrnou
příloha jasmínová rýže s citrónem


6 porcí
doba přípravy 50 minut

Budeme potřebovat:
150 g hnědé cizrny
1 menší máslovou dýni
4-5 větších růžiček květáku
2 cibule
400 ml kokosového mléka
5 pl řepkového oleje
2 čl curry koření
2 čl kurkumy
3 čl černuchy seté /black onion seeds/
3 čl mořské soli
1 menší chilli paprička
1-2 menších kousků citrónové trávy
200 g drcených rajčat
1 citrón







 Návod
  1. Den předem namočenou cizrnu propláchneme, zalijeme 2 a ½ násobným množstvím vody a vaříme asi 30 minut. Tento druh cizrny je po uvaření na povrchu tvrdší, ale uvnitř je krásně měkká.
  2. Na rozpáleném oleji osmažíme nahrubo nakrájenou cibuli. Jakmile začne cibulka hnědnout, přidáme nasekané chilli, semínka černé cibule, nasekanou trávu a opět krátce orestujeme. Nakonec vsypeme koření, které restujeme jenom chvíli, kurkuma by mohla zhořknout. Zalijeme kokosovým mlékem, přidáme ½ l vody, na kostky nakrájenou dýni. (Pozor, tento druh se musí loupat!) Osolíme, přivedeme k varu a pozvolna vaříme asi 20 minut.
  3. Rýži propláchneme vodou, mírně osolíme a zalijeme dvojnásobným množstvím vody. Přivedeme k varu, ztlumíme a na mírném ohni vaříme 15-20 minut. Občas promícháme. Přidáme nastrouhanou kůru z citrónu a necháme pod pokličkou dojít.
  4. Do curry dále vložíme na menší růžičky nakrájený květák a opět vaříme 7 minut. Zelenina je lepší, když zůstane tvrdší, než aby se nám v omáčce úplně rozvařila.
  5. Nakonec přidáme rajčata, cizrnu, zastříkneme citrónem (může být limetka) a znovu 5 minut provaříme.


Můj tip :
Tomuto pokrmu dělá skvělou společnost přírodní sójový jogurt nebo rozpečený chapati chléb, popřípadě naan. Občas si ke curry koupíme lime pickles nebo mango chutney.





2 komentáře:

  1. Člověk by ty vaše jídla snědl už jen z fotek. Krása!)) Máte nějaký tip na indický obchod?

    OdpovědětVymazat
  2. Já navštěvuji na ulici Národní obrany 37. Malý obchůdek s indickým zbožím nedaleko restaurace CountryLife. děkuji za pochvalu. P.K

    OdpovědětVymazat