sobota 9. března 2013


Svěží letní fenyklový salát s avokádem
pomerančem a mandlemi

Doba přípravy 20min.                                                                                                          
 Budeme potřebovat:
  • 1 větší čerstvý fenykl
  • 1 měkčí avokádo
  • 1 červená cibule
  • 1 pomeranč
  • 1 citron
  • sůl
  • 2dcl olivového panenského olej¨
  • hrstka plátkových mandlí /nejlépe pražených/
  • špetka bylinného peprníku

fenykl
Používaný nejen v teplé či studené kuchyni, ale jeho semena i pro léčebné účinky, které znaly již naše babičky, především na zažívací potíže.
Fenykl má příjemnou anýzovou chuť, která skvěle vyniká v salátech, ale může posloužit také dušený jako příloha k hlavním jídlům. Obsahuje mnoho zdraví prospěšných prvků - kalcium, železo, magnesium a vitamin C.


pomeranč
Pomeranče velice dobře fungují ve spojení se slanou chutí zeleninových salátů a dodávají tělu nebytný vitamín C, železo, magnesium a zinek. Výborným elixírem se může stát ve spojení s čerstvým fenyklem ve formě džusu, který se stane životabudičem .Kombinaci těchto dvou surovin doporučuji v čerstvé zeleninové šťávě ke snídani.

                                                         Návod
Fenykl očistíme a nakrájíme na velice jemné plátky. Pokud jsou vrchní stonky příliš tuhé či přezrálé, doporučuji je odříznout a do salátu nepoužívat. Avokádo, pomeranč a cibuli oloupeme a stejně jako fenykl nakrájíme na jemné plátky. Všechny suroviny vložíme do misky, zakápneme citronovou šťávou a olivovým olejem. Přidáme sůl a bylinný pepř dle chuti. Vše patřičně promícháme a ke konci přesypeme hrstkou mandlí.


Bylinný peprník 
můžete sehnat ve zdravých výživách po ČR. 
Vyrábí ho Josef Abrle z Pavlova které je situováno
 na úrodné jižní Moravě. Jeho rodinná firma 
se zde zabývá výrobou vín a pěstováním bylin
.Více informací naleznete na:


Žádné komentáře:

Okomentovat