pátek 5. prosince 2014



Jsem fanoušek sušených fíků, přemýšlel jsem proto, že bych udělal nějaké to cukroví a tuto surovinu zde zakomponoval. Vyšly z toho ,,punčové´´ řezy z ječných vloček s chia semínky, plněné fíkovým chutney s pomerančovou šťávou a čajem Rooibos.


Vánoční pomerančové Rooibos řezy
se sušenými fíky a vanilkou



Budeme potřebovat:

Těsto:
120g ječných vloček/můžou být i jiné/
20g třtinového cukru
2pl javorového sirupu/nebo 1pl melasa/
90g kokosového tuku
4pl silného čaje Rooibos
1pl chia semínek
2čl pomerančové kůry
1čl perníkového koření
1čl sody
špetka soli

Náplň
150g sušených fíků
zbytek uvařeného čaje Rooibos
2pl strouhaného kokosu
1dcl pomerančové šťávy
1čl vanilky pravé
špetka soli

Návod:
1.       Nejdříve si uděláme silný čaj, 1pl lžíci čaje vložíme do hrnku, zalijeme vroucí vodou do ¾  a necháme 15minut luhovat. Z hotového čaje odebereme 4pl lžíce do kterého nasypeme chia semínka a necháme nabobtnat.
2.       V mixéru umeleme vločky na hrubší mouku, vsypeme do větší mísy, přidáme cukr, koření, vanilku, sodu, čaj se semínky, sirup, kůru a povolený tuk. Vypracujeme těsto, které zabalíme do folie a necháme v lednici nejméně 1/2hodiny ztuhnout.
3.       Fíky nakrájíme na menší kousky, vložíme do malého hrnce, přidáme čaj, šťávu z pomeranče, vanilku, sůl a přivedeme k varu. Vaříme asi 10 minut, dokud se fíky nerozvaří. Dle potřeby podléváme pomerančovou šťávou nebo vodou. Můžeme mírně rozmixovat. Necháme stranou vychladnout. Dle potřeby naředíme znovu pomerančovou šťávou, chladnutím to více ztuhne, naředěním se bude lépe roztírat. /při zapékaní ve formě, musí být náplň řidší viz tip/
4.       Těsto vyjmeme z lednice, rozdělíme na 1/2 na pečící papír, překryjeme druhým pečícím papírem a vyválíme tenkou placku, Vyřízneme v tvaru obdélníku, náplň dáme doprostřed, obě strany přeložíme na střed a opatrně slepíme.  Kraje zamáčkneme vidličkou, aby náplň nevytékala. Obrátíme a položíme na plech s pečícím papírem/ s těstem se musí pracovat rychle, rozpouštěním se s ním hůře pracuje, taktéž nemůže být příliš tuhé.
5.       Pečeme v předem na 170°c vyhřáté troubě 20 minut. Necháme důkladně vychladnout v lednici a nakrájíme na libovolné kousky.

Tip:

Těsto vyválejte, a vložte do formy na muffiny vyložené pečícím papírem, naplňte stejnou směsí akorát Rooibos nahraďte silným čaje Earl grey, vytvoříte tak chuť podobnou jako je vánoční punč. Do směsi také přidejte o 1dcl pom. kůry více. Pečeme také 20minut, ke konci posypeme mandlovými plátky.  







Žádné komentáře:

Okomentovat