pátek 13. února 2015


Jáhly opět v akci, tentokrát v neodolatelné verzi receptu tureckého původu. Na internetu najdete nepřeberné množství receptů tohoto druhu, různých verzí a kombinací převážně s masem. Moje verze je na způsob lečo pánve s uzeným tempehem a tradiční rýži zde nahrazují již zmíněné jáhly, které jsou teď velice In.

Jáhlový džuveč s tempehem

4 porce
doba přípravy 60 minut

Budeme potřebovat:
300 g jáhel
2 cibule
1 červená paprika
1 žlutá paprika
1 zelená paprika
400 g drcených rajčat
2 hrstky mražených zelených fazolek
1 balení uzeného tempehu
olivový olej
1 pl wurzl (polévkové koření)
2 stroužky česneku
1 čl oregana
mořská sůl
cukr dle potřeby
plocholistá petrželka

Návod:
1.      Jáhly důkladně propláchneme horkou vodou, zalijeme 2 násobným množstvím vody a přivedeme k varu. Ztlumíme na polovinu a na mírném stupni vaříme 8 minut. Přikryjeme pokličkou a necháme stranou dojít. Občas odklopíme a zlehka promícháme vidličkou, jáhly by měly být pěkně sypké. (Pokud se slepí, ihned propláchneme studenou vodou.)
2.      Všechnu zeleninu pečlivě očistíme, popřípadě oloupeme. Cibuli nakrájíme na hrubší měsíčky a osmahneme zprudka na oleji, přidáme na proužky nakrájené papriky a opět zasmahneme, dokud nezačne zelenina pěkně hnědnout. (Nejlépe použít hlubší pánev, kde se vše pěkně promíchá.) Nakonec přidáme rozetřený česnek s mletou paprikou, rozdrolený tempeh a znovu krátce orestujeme. Zalijeme drcenými rajčaty, přidáme wurzl a asi 1 dcl vody. Krátce povaříme, aby se spojily všechny chutě.
3.       Nakonec přisypeme fazolky, dochutíme solí a zavaříme dalších 5 minut. Dle potřeby můžeme přilít trochu vody. Nakonec vsypeme uvařené jáhly spolu s oreganem a zamícháme. Ještě chvíli necháme pod pokličkou dojít.
4.      Dozdobíme nasekanou petrželkou, dle potřeby dosolíme a můžeme podávat na stůl.



Rady a tipy:
  • směs můžeme obohatit cuketou, lilkem nebo listovým špenátem
  • dochutit sójovou omáčkou nebo do základu přidat lžíci hnědého cukru, vše záleží na kyselosti rajčat




Žádné komentáře:

Okomentovat